Degree Course: Seed Production and Nursery Management
A.Y. 2022/2023
Conoscenza e capacità di comprensione
Per mezzo delle lezioni frontali e dello studio personale previsti dalle attività di base e caratterizzanti e tenute da docenti universitari ed esperti del mondo delle professioni, il laureato in Produzione sementiera e vivaismo acquisirà le conoscenze inerenti:
- la produzione sementiera delle piante erbacee;
- la produzione di giovani piante orticole;
- la produzione di giovani piante da fiore;
- la produzione di giovani piante da frutto e dei portinnesti;
- la produzione di giovani piante forestali, ornamentali arboree e arbustive;
- la scelta delle strutture e attrezzature per il vivaismo e la produzione di sementi;
- il mercato e la normativa delle sementi e delle giovani piante.
In occasione dello svolgimento del tirocinio e della redazione della tesi di laurea, lo studente svilupperà
inoltre la capacità di integrare e implementare sintetizzare informazioni eterogenee e complesse, valutandone la validità e la completezza.
La conoscenza e capacità di comprensione dei contenuti sopra citati verranno verificate mediante prove scritte e orali eventualmente integrate da prove pratiche e/o attività progettuali.Capacità di applicare conoscenza e comprensione
Per mezzo delle esercitazioni in laboratorio ed in campo tenute durante le lezioni frontali, delle attività laboratoriali e con attività autonoma, delle esperienze di laboratorio e delle attività di tirocinio, il laureato in Produzione Sementiera e Vivaismo acquisirà la capacità di:
- applicare le sue conoscenze in un contesto lavorativo, in particolare per quanto riguarda la collaborazione alla gestione di sistemi produttivi complessi ad alta intensività;
- utilizzare gli strumenti analitici per la determinazione degli aspetti qualitativi delle produzioni sementiere e vivaistiche;
- coordinare attività di produzione e di mercato;
- progettare e condurre lo sviluppo di nuovo materiale vegetale (varietà, ibridi;
- gestire le procedure previste per la registrazione e iscrizione varietale;
- operare con approccio proattivo all'interno di un gruppo di lavoro, fornendo il proprio contributo propositivo e costruttivo.
Contribuiranno anche la ricerca bibliografica e le attività di campo, nonché lo svolgimento di progetti previsti nell'ambito degli insegnamenti, oltre che in occasione della preparazione della prova finale.
La verifica del raggiungimento delle capacità di applicare conoscenza e comprensione sarà svolta mediante esami scritti e/o orali, nella valutazione di relazioni, esercitazioni, attività di soluzione di problemi svolte dallo studente.Autonomia di giudizio
Lo studente acquisirà e svilupperà progressivamente le capacità di identificare, disaggregare e risolvere autonomamente le problematiche specifiche nell'ambito della produzione sementiera e del vivaismo.
Lo studente sarà inoltre in grado di avere una visione sinottica del suo ambito di interesse e dare un giudizio autonomo dei risultati ottenuti e identificare le più opportune azioni correttive.
Ciò sarà sviluppato e verificato in occasione di esercitazioni, nella preparazione di elaborati di tesi e di tirocinio.
Abilità comunicative
Lo studente acquisirà un livello di conoscenza del linguaggio tecnico specifico delle discipline oggetto di studio tale da consentirgli di comunicare efficacemente in italiano e in inglese (B1), nonché la capacità di comprendere e redigere documenti tecnici, normativi e contrattuali impiegando una adeguata terminologia.
Le abilità comunicative scritte e orali saranno verificate in corrispondenza delle prove di profitto e la preparazione e esposizione di relazioni tecniche, progettuali, del tirocinio e della tesi finale.Capacità di apprendimento
Lo studente acquisirà una capacità di apprendimento che gli consentirà di rendere le proprie competenze adeguate alle nuove esigenze della professione e del mondo operativo.
Egli dovrà pertanto essere capace di sapersi aggiornare sull'evoluzione delle tecniche dei metodi operativi, dei materiali, delle procedure e della normativa negli specifici settori in cui opererà.
Tali obiettivi saranno raggiunti sia attraverso le attività formative previste per i differenti ambiti disciplinari sia attraverso le attività formative svolte autonomamente sotto la supervisione di docenti e di tutor aziendali.
Il raggiungimento delle capacità di apprendimento sarà progressivamente verificato dalle diverse prove d'esame previste nel corso e mediante la valutazione dell'attività di tirocinio svolta.Requisiti di ammissione
Per accedere al corso di Laurea in Produzione Sementiera e Vivaismo occorre essere in possesso di un diploma di scuola secondaria superiore o di altro titolo di studioconseguito all'estero e riconosciuto equipollente secondo la normativa vigente.
È prevista una prova di ammissione per la verifica della preparazione dello studente.
Tale prova, organizzata e seguita da docenti del corso di studio, è volta a verificare le competenze in ingresso necessarie per intraprendere con successo il corso di studio.
È richiesta un'adeguata preparazione iniziale costituita da capacità logiche, matematiche, di comprensione di un testo e di padronanza della lingua italiana.
Qualora la prova non risulti positiva, verranno assegnati obblighi formativi aggiuntivi da soddisfare nel primo anno di corso.
Le modalità di verifica delle conoscenze propedeutiche e le procedure per il recupero di eventuali debiti formativi saranno specificate nel Regolamento Didattico del Corso di Studio.
Prova finale
La prova finale per il conseguimento del titolo prevede la discussione di un elaborato scritto su uno studio teorico, e/o sperimentale, e/o progettuale su uno specifico problema applicativo con dimostrazione di una sufficiente analisi critica e corretta impostazione metodologica.
Le attività relative alla preparazione della prova finale saranno coordinate con le attività relative al tirocinio.
Alla prova finale sono riservati 2 CFU.
La votazione della prova finale sarà espressa in centodecimi con eventuale lode.
Alla formazione del voto finale concorrono la carriera studiorum dello studente, la valutazione della qualitïà dell'elaborato finale e della presentazione dinanzi alla commissione di laurea.
Orientamento in ingresso
L'Ateneo offre numerose opportunità di orientamento in ingresso durante tutto l'anno attraverso attività diversificate rivolte alle scuole secondarie superiori, agli studenti e alle loro famiglie.
Le attività svolte consistono in colloqui con i docenti, sportello di orientamento personalizzato, progetti di alternanza scuola-lavoro, consulenza e supporto degli studenti tutor, nonché nella organizzazione di eventi presso le strutture dell'Ateneo e dei dipartimenti (Open Day) e nella partecipazione a manifestazioni in ambito territoriale, regionale ed extraregionale, quest'ultime coordinate dall'Ufficio Comunicazione e Orientamento dell'Ateneo.
A livello dipartimentale le attività di orientamento in ingresso per il corso di laurea professionalizzante sono coordinate dal Referente del Dipartimento di afferenza del corso.
Per l'organizzazione e l'espletamento del servizio di orientamento Il Referente si avvale della collaborazione dei referenti per l'orientamento del corso di laurea e degli studenti tutor.
Tali attività comprendono colloqui di orientamento con i docenti del corso secondo un calendario prestabilito e pubblicato sul sito del Dipartimento.
Inoltre, vengono svolti incontri e giornate dedicati all'illustrazione delle competenze didattiche e scientifiche che gli studenti potranno acquisire durante il percorso formativo della laurea
professionalizzante (Giornate aperte 'Open Day di Dipartimento').
Vengono effettuate visite alle infrastrutture a disposizione del corso di studio nonché attività di divulgazione on line e in presenza presso le scuole, con particolare attenzione agli Istituti Agrari, delle caratteristiche del corso e delle opportunità che offre anche in funzione degli sbocchi lavorativi.
I docenti sono anche a disposizione delle scuole secondarie superiori che ne fanno richiesta per giornate di orientamento in loco dedicate alla presentazione del corso di laurea e della sua offerta didattica.
Il Dipartimento di afferenza del corso partecipa attivamente al progetto alternanza scuola-lavoro con le scuole secondarie nell'ambito del quale vengono organizzate iniziative per coinvolgere gli studenti.
I referenti che svolgono le attività di orientamento in ingresso e il calendario degli incontri saranno reperibili nel sito del corso.
Il Corso di Studio in breve
Corso di Laurea professionalizzante in Produzione Sementiera e Vivaismo (classe di laurea LP-02) con l’obiettivo di rispondere alle aziende sementiere e vivaistiche dei settori frutticolo, orticolo, floricolo-ornamentale e forestale che, operando in un contesto altamente competitivo sia a livello nazionale che internazionale e con l’esigenza di una continua ricerca di innovazioni tecnologiche, necessitano di tecnici laureati in grado di supportare la programmazione e la gestione della produzione di sementi e giovani piante di elevata qualità e con specifiche caratteristiche agronomiche.
Oltre alla formazione teorica tradizionale è prevista una grande parte di formazione pratica con le attività di laboratorio e di tirocinio che rappresentano più della metà dell'intero corso.
I tecnici avranno competenze in ambito agronomico, fitopatologico, biotecnologico, economico-giuridico e commerciale, ed esperienze dirette di formazione presso aziende, enti pubblici, laboratori o albi professionali coinvolti nel processo formativo.
Gli ambiti lavorativi riguardano il supporto alla gestione della produzione di piante e sementi presso aziende o in libera professione; il supporto alla certificazione della qualità delle produzioni vivaistiche e sementiere; il supporto alla costituzione, alla registrazione e all protezione delle novità vegetali e l’attività di marketing nella filiera vivaistica.
Lo studente espliciterà le proprie scelte al momento della presentazione,
tramite il sistema informativo di ateneo, del piano di completamento o del piano di studio individuale,
secondo quanto stabilito dal regolamento didattico del corso di studio.
FIRST YEAR
First semester
Course
|
Credits
|
Scientific Disciplinary Sector Code
|
Contact Hours
|
Exercise Hours
|
Laboratory Hours
|
Personal Study Hours
|
Type of Activity
|
Language
|
118887 -
Botanica e fisiologia vegetale
|
6
|
BIO/01
|
48
|
-
|
-
|
-
|
Basic compulsory activities
|
ITA |
119393 -
Chimica
(objectives)
The course is structured to provide students with a basic knowledge of general chemistry and organic chemistry and to achieve the following learning objectives: 1) Knowledge and ability to understand: to provide a basic knowledge of the structure, nomenclature, properties and reactivity of the main inorganic and organic compounds. 2) Applied knowledge and understanding: to develop the ability to connect the course topics and also to be able to explain phenomena related to everyday life issues. 3) Autonomy of judgement: develop the ability to analyse data, interpret them and solve exercises. 4) Communication skills: to develop the ability to describe the topics covered with properties of language, clarity of exposition, ability to synthesise, critical sense. 5) Learning skills: learning the tools to be used for problem solving.
|
4
|
CHIM/06
|
32
|
-
|
-
|
-
|
Basic compulsory activities
|
ITA |
119390 -
Substrati e Microbiologia
|
|
-
Modulo di Substrati
(objectives)
The course aims to provide technical information on the various types of substrates used in floriculture. For each substrate (traditional or innovative) will be reported physical and chemical characteristics, properties and other aspects of interest. Students will be able to learn and acquire knowledge about the most widely used substrates, thus becoming capable of inserting themselves within the production chain. At the end of the course they will have the ability to apply the acquired knowledge in different production contests (applying knowledge and understanding), in autonomy and making judgements (making judgements). The course will focus on improving learning and communication skills in various professional contexts. The students will acquire the ability to promote his/her own self-updating (learning skills).
|
1
|
AGR/04
|
8
|
-
|
-
|
-
|
|
ITA |
-
Modulo di Microbiologia
(objectives)
The course aims to provide basic knowledge for microbiology and the technical information on microbiological management of seed, soil and substrates. For each substrate will be reported microbiological characteristics. Beneficial microrganisms for biostimulation and biofertilization of the plants will be presented and considered in the production contest with special emphases with the need to avoid the occurrence of human pathogen risk.
|
3
|
AGR/16
|
24
|
-
|
-
|
-
|
|
ITA |
119392 -
Inglese tecnico
(objectives)
English level B1 At this level you can understand:
Main points on common topics at work, school, or traveling
General and specific details given clear speech
Factual texts on subjects of interest
|
4
|
|
32
|
-
|
-
|
-
|
Final examination and foreign language test
|
ITA |
119391 -
Laboratorio di misure dei parametri ambientali ed elaborazione dati
|
|
-
Sensori, trasduttori, plcedatalogger
(objectives)
TRAINING OBJECTIVES: The teaching will be oriented towards solving problems, analyzing and assessing risks, planning suitable prevention and protection interventions, paying attention to in-depth analysis based on the different levels of risk.
EXPECTED LEARNING RESULTS
1) Knowledge and understanding (knowledge and understanding): It will allow the acquisition of knowledge / skills to: - identify the dangers and assess the risks present in the workplace, including ergonomic and work-related stress risks; - identify the specific prevention and protection measures for the sector, including PPE, with reference to the specific nature of the risk and the work activity; - help identify adequate technical, organizational and procedural safety solutions for each type of risk. 2) Applying knowledge and understanding; possibility to apply knowledge in all work environments, with understanding of the technical and regulatory terms of workplace safety. Furthermore, ability to manage both training projects and technical assessments. 3) Autonomy of judgment (making judgments); Understanding if the technical and / or legislative settings have been carried out in a workmanlike manner within the company, and knowing how to manage the non-conformities present both from a technical and legal point of view. 4) Communication skills; Ability to relate also through the design of appropriate training courses. 5) Ability to learn (learning skills): verify learning also through work groups on specific topics.
|
4
|
|
32
|
-
|
-
|
-
|
|
ITA |
-
Elaborazione dati
(objectives)
TRAINING OBJECTIVES: The teaching will be oriented towards solving problems, analyzing and assessing risks, planning suitable prevention and protection interventions, paying attention to in-depth analysis based on the different levels of risk.
EXPECTED LEARNING RESULTS
1) Knowledge and understanding (knowledge and understanding): It will allow the acquisition of knowledge / skills to: - identify the dangers and assess the risks present in the workplace, including ergonomic and work-related stress risks; - identify the specific prevention and protection measures for the sector, including PPE, with reference to the specific nature of the risk and the work activity; - help identify adequate technical, organizational and procedural safety solutions for each type of risk. 2) Applying knowledge and understanding; possibility to apply knowledge in all work environments, with understanding of the technical and regulatory terms of workplace safety. Furthermore, ability to manage both training projects and technical assessments. 3) Autonomy of judgment (making judgments); Understanding if the technical and / or legislative settings have been carried out in a workmanlike manner within the company, and knowing how to manage the non-conformities present both from a technical and legal point of view. 4) Communication skills; Ability to relate also through the design of appropriate training courses. 5) Ability to learn (learning skills): verify learning also through work groups on specific topics.
|
4
|
|
32
|
-
|
-
|
-
|
|
ITA |
119389 -
Protezione delle sementi e dei vivai
|
|
-
Modulo di patologia vegetale
|
Also available in another semester or year
|
-
Modulo di entomologia
(objectives)
To provide students with i) general concepts of General and Applied Entomology with particular regard to infestations of nursery and seed environments; ii) an overview of the main phytophagous insects both autochthonous and allochthonous of nursery plants and seeds during storage. Infestations caused by invasive forest insects. Students will be taught in the logic of the split classroom, they will be able to interact with the teacher and with all the experts invited for the seminar activities and during the field exercises.
|
3
|
AGR/11
|
24
|
-
|
-
|
-
|
Core compulsory activities
|
ITA |
Second semester
Course
|
Credits
|
Scientific Disciplinary Sector Code
|
Contact Hours
|
Exercise Hours
|
Laboratory Hours
|
Personal Study Hours
|
Type of Activity
|
Language
|
119388 -
Costruzioni e impianti per le colture protette
|
4
|
AGR/10
|
32
|
-
|
-
|
-
|
Basic compulsory activities
|
ITA |
118867 -
Genetica e principi di miglioramento genetico
(objectives)
The course aims to provide the information necessary for understanding of the theoretical and experimental bases of plant genetics and breeding, both classical and modern. The knowledge obtained will allow students to have the main tools for operating in the field of plant breeding, particularly in the processes of creating new genetic variability and selecting phenotypes of interest. Basic concepts are explained first, such as the structure and function of hereditary material, the flow of genetic information, the chromosomal bases of heredity, and the sources of genetic variability. In the second part of the course, explanations are given on the specific objectives and methods of plant breeding with different reproductive systems. Elements of quantitative and population genetics, as well as the inheritance of complex characteristics will be provided, particularly concerning characteristics of agricultural interest.
|
6
|
AGR/07
|
48
|
-
|
-
|
-
|
Basic compulsory activities
|
ITA |
118874 -
Tecnologia del seme e qualità delle sementi
(objectives)
The course has the following objectives: 1) to give the students the necessary knowledge on seed biology, production, selection and conservation; 2) to provide updated information on technologies applied to reach a high quality seed production. Identification of crops and weeds through seeds will be also carried out.
|
6
|
AGR/02
|
48
|
-
|
-
|
-
|
Core compulsory activities
|
ITA |
118892 -
.
|
6
|
AGR/09
|
48
|
-
|
-
|
-
|
Core compulsory activities
|
ITA |
119394 -
Laboratorio di determinazioni analitiche del terreno e dei substrati
|
|
-
Determinazioni chimiche su matrice liquida
(objectives)
The aim of the course is to provide students with all the theoretical knowledge and practical skills for carrying out chemical determinations on liquid matrix. Another objective is to understand how and to what extent soil analysis and therefore knowledge of its characteristics can influence and improve its agronomic management. Other objectives common to all modules are: ability to read and interpret an analysis sheet of a sample, be it soil or substrate; knowledge of the fundamental parameters for the physical and chemical characterization and classification of a soil or substrate; acquisition of the methods for carrying out a complete analysis of a soil or substrate sample from sampling to the drafting of the final report according to the methods reported in the Official Gazette.
|
2
|
|
16
|
-
|
-
|
-
|
|
ITA |
-
Determinazioni analitiche su matrice solida
(objectives)
The aim of the course is to provide students with all the theoretical knowledge and practical skills for carrying out analytical determinations on solid matrix. Another objective is to understand how and to what extent soil analysis and therefore knowledge of its characteristics can influence and improve its agronomic management. Other objectives common to all modules are: ability to read and interpret an analysis sheet of a sample, be it soil or substrate; knowledge of the fundamental parameters for the physical and chemical characterization and classification of a soil or substrate; acquisition of the methods for carrying out a complete analysis of a soil or substrate sample from sampling to the drafting of the final report according to the methods reported in the Official Gazette.
|
2
|
|
16
|
-
|
-
|
-
|
|
ITA |
-
Determinazioni fisiche del terreno
(objectives)
The aim of the course is to provide students with all the theoretical knowledge and practical skills for carrying out physical determinations of the soil. Another objective is to understand how and to what extent soil analysis and therefore knowledge of its characteristics can influence and improve its agronomic management. Other objectives common to all modules are: ability to read and interpret an analysis sheet of a sample, be it soil or substrate; knowledge of the fundamental parameters for the physical and chemical characterization and classification of a soil or substrate; acquisition of the methods for carrying out a complete analysis of a soil or substrate sample from sampling to the drafting of the final report according to the methods reported in the Official Gazette.
|
2
|
|
16
|
-
|
-
|
-
|
|
ITA |
-
Determinazioni fisiche su substrati
(objectives)
The aim of the course is to provide students with all the theoretical knowledge and practical skills for carrying out physical determinations on substrates. Another objective is to understand how and to what extent these analysis and therefore the knowledge of the specific characteristics of the substrate in use can influence and improve first the choice and then the management of the same. Other objectives common to all modules are: ability to read and interpret an analysis sheet of a sample, be it soil or substrate; knowledge of the fundamental parameters for the physical and chemical characterization and classification of a soil or substrate; acquisition of the methods for carrying out a complete analysis of a soil or substrate sample from sampling to the drafting of the final report according to the methods reported in the Official Gazette.
|
2
|
|
16
|
-
|
-
|
-
|
|
ITA |
119389 -
Protezione delle sementi e dei vivai
|
|
-
Modulo di patologia vegetale
(objectives)
The main objectives will be to give to students the general concepts of plant pathology and the main practical techniques for the efficient and sustainable containments of plant diseases with a special reference to seeds and nurseries diseases.
|
3
|
AGR/12
|
24
|
-
|
-
|
-
|
Core compulsory activities
|
ITA |
-
Modulo di entomologia
|
Also available in another semester or year
|
SECOND YEAR
First semester
Second semester
Course
|
Credits
|
Scientific Disciplinary Sector Code
|
Contact Hours
|
Exercise Hours
|
Laboratory Hours
|
Personal Study Hours
|
Type of Activity
|
Language
|
119400 -
Vivaismo delle piante arboree da frutto
|
4
|
AGR/03
|
32
|
-
|
-
|
-
|
Core compulsory activities
|
ITA |
119401 -
Colture in vitro dei tessuti vegetali e innovazione tecnologica
|
|
-
Modulo di Colture in vitro dei tessuti vegetali
(objectives)
Understanding the fundamental principles of plant tissue culture and micropropagation. Acquiring practical skills in preparing and sterilizing culture materials. Learning the techniques of isolation, culture, and subculture of plant tissues. Deepening knowledge of the development and differentiation of tissues in vitro. Analyzing the main practical applications of micropropagation. Developing the ability to interpret and analyze experimental data obtained in the laboratory
|
3
|
AGR/03
|
24
|
-
|
-
|
-
|
Core compulsory activities
|
ITA |
-
Modulo di Innovazione tecnologica
(objectives)
1) Knowledge and understanding: the course aim to provide the student with the basic principles of biotechnologies applicable to molecular marker development and use in marker assisted selection and plant breeding in general. 2) Applied knowledge and understanding: basic biotechnological methodologies are introduced with reference to molecular marker. 3) Making judgements: the advantages and disadvantages of each presented technology are illustrated, to develop the student's critical sense. 4) Communication skills: students are asked questions during the classes, both to keep their attention and to teach them to ask questions and give adequate answers. 5) Learning skills: the theoretical bases of the different genetic biotechnologies presented are provided and, for some of them, also the practical bases, through laboratory and in silico exercises.
|
3
|
AGR/07
|
24
|
-
|
-
|
-
|
Core compulsory activities
|
ITA |
119403 -
Attività formativa a scelta
|
6
|
|
48
|
-
|
-
|
-
|
Elective activities
|
ITA |
119404 -
Tirocinio
|
4
|
|
100
|
-
|
-
|
-
|
Per stages e tirocini presso imprese, enti pubblici o privati, ordini professionali (art.10, comma 5, lettera e)
|
ITA |
119402 -
Laboratorio di vivaismo delle colture arboree
|
|
-
Vivaismo delle piante arboree da frutto
(objectives)
Provide the knowledge for execution of cutting techniques, rhizogenic treatments and grafting techniques.
|
2
|
|
18
|
-
|
-
|
-
|
|
ITA |
-
Vivaismo delle piante forestali
(objectives)
Application of the main methodologies for programs of forest material production: germplasm recognition, substrate utilization, sowing.
|
2
|
|
16
|
-
|
-
|
-
|
|
ITA |
-
Normativa vivaistica
|
2
|
|
16
|
-
|
-
|
-
|
|
ITA |
-
Patologia vegetale
|
1
|
|
8
|
-
|
-
|
-
|
|
ITA |
-
Entomologia
(objectives)
To provide students with: i) concepts related to entomological monitoring systems both in cape and greenhouse; ii) to carry out direct and indirect monitoring activities
|
1
|
|
8
|
-
|
-
|
-
|
|
ITA |
119396 -
Laboratorio di vivaismo delle colture erbacee
|
|
-
Vivaismo orticolo
|
2
|
|
16
|
-
|
-
|
-
|
|
ITA |
-
Vivaismo floricolo
|
2
|
|
16
|
-
|
-
|
-
|
|
ITA |
-
Normativa vivaistica
|
2
|
|
16
|
-
|
-
|
-
|
|
ITA |
-
Patologia vegetale
|
1
|
|
8
|
-
|
-
|
-
|
|
ITA |
-
Entomologia
(objectives)
To provide students with: i) concepts related to entomological monitoring systems both in cape and greenhouse; ii) to carry out direct and indirect monitoring activities
|
1
|
|
8
|
-
|
-
|
-
|
|
ITA |
THIRD YEAR
First semester
Second semester
Course
|
Credits
|
Scientific Disciplinary Sector Code
|
Contact Hours
|
Exercise Hours
|
Laboratory Hours
|
Personal Study Hours
|
Type of Activity
|
Language
|
119408 -
Tirocinio
|
28
|
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Per stages e tirocini presso imprese, enti pubblici o privati, ordini professionali (art.10, comma 5, lettera e)
|
ITA |
119409 -
Prova finale
|
2
|
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Final examination and foreign language test
|
ITA |