Teacher
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MERENDINO Nicolo'
(syllabus)
- Distinction between foods and nutrients; - Carbohydrates: generalities and classification; digestion, absorption and metablic fate; - Lipids: generalities and classification; digestion and absorption and fate metabolic; - Proteins: generalities and classification; digestion, absorption and metabolic fate; - Water: the water requirement; - The minerals; - Vitamins: generalities and classification. - Epidemiology and prevention of major diseases linked to the consumption of food;
(reference books)
1) Lecture notes. 2) Siliprandi & Tettamanti; Biochimica Medica; Piccin Editori 3) A. Mariani –Costantini; C. Cannella; G Tomassi/ Alimentazione e Nutrizione Umana. Il Pensiero Scientifico Editore Roma, 2006. 4) Nino Carlo Battistini, Patrizia Pedrazzi Monica Prampolini, Curare con il cibo: Gli alimenti funzionali nella dietetica e nella dietoterapia. 5) Livelli di Assunzione Raccomandati di Energia e Nutrienti, Società Italiana di Nutrizione Umana.
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